Aperitif

Az aperitif egy olyan alkoholos ital, amelyet elsősorban a nagyobb étkezéseket megelőzően szolgálnak fel étvágygerjesztőként. A szó latin eredetű, az „aperire”-ből ered, ami annyit tesz, hogy „nyitni”. Az aperitifhez elnassolhatunk valami kis rágcsálnivalót, például kekszet, sajtot, mogyorót, chipset vagy akár olajbogyót is. Az ital fogyasztása vagy megelőzi, vagy végig kíséri az étkezést, vagy pedig befejezve is követi a fogásokat. Az üres gyomorba jutva serkenti a gyomornedv kiválasztását, miközben ezzel egyidőben növeli az éhségérzetet. Jellegét tekintve lehet alkohol tartalmú, alkoholmentes, száraz, kesernyés, savanykás, vagy fanyar. Még a mai napig sem tisztázott, honnan is ered az aperitif fogyasztásának hagyomány. Néhány ember meggyőződése szerint már az ókori Egyiptomban is szolgáltak fel kis mennyiségben alkoholt az étkezések előtt. Más források azonban kimondják, hogy csak 1786-ban bukkant fel először, amikor Antonio Benedetto Carpano feltalálta a vermuntot Torinóban, ahol ezek után különböző cégek több márkát is előállítottak.

BBQ magazin

7 BBQ magazin cikk

Mennyit és hogyan grilleznek nyáron a magyarok?

Nyáron legalább 1-2 alkalommal grillezik a magyarok. Leginkább az egyedi ízek, a jó idő és a társaság vesz rá ilyenkor a sütögetésre – mutat rá A Kert Bisztró reprezentatív felmérése. Míg a hazai grillezők harmada azt állítja, hogy sosem hibázik, addig a többiek a leggyakrabban túlsütik vagy még nyílt láng felett megégetik a gondosan előkészített húsokat és zöldségeket.

BBQ tudásbázis, 2024.05.15.

Mennyit és hogyan grilleznek nyáron a magyarok?

Nyáron legalább 1-2 alkalommal grillezik a magyarok. Leginkább az egyedi ízek, a jó idő és a társaság vesz rá ilyenkor a sütögetésre – mutat rá A Kert Bisztró reprezentatív felmérése. Míg a hazai grillezők harmada azt állítja, hogy sosem hibázik, addig a többiek a leggyakrabban túlsütik vagy még nyílt láng felett megégetik a gondosan előkészített húsokat és zöldségeket.

BBQ tudásbázis, 2024.05.15.

Füstös ízek Mesquite városából

Texas rodeó-fővárosában, Mesquite-ben 1958 óta tartanak bikalovaglást, de a település különleges kulináris élvezeteket is kínál egy több mint hatvan éve működő családi barbeque-shopban.

BBQ helyek, 2023.07.24.

10 követendő alapszabály faszenes grillezésnél

Számos szerethető dolog van a nyárban – minden bizonnyal az egyik legélvezetesebb, hogy kitörhetünk a konyha keretei közül és a teraszon vagy a kertben, de akár egy nagyobb túra alkalmával a természetben is megsüthetjük az ebédre, vacsorára szánt finomságokat.

BBQ tudásbázis, 2023.07.18.

BBQ ételek egy amerikai sörfőzőnél Budapesten

Nemrég nyitott meg a Nyugati Pályaudvar közelében Budapest legújabb BBQ étterme. A hazai kisüzemi sörpiacon már ismert Tim Helmick immár több mint tíz éve él Magyarországon. A Timco BBQ vendégeinek pedig nem csak a négy legfontosabb BBQ stílust mutatja be, hanem azt is, milyen az igazi virginiai vendéglátás.

BBQ helyek, 2023.03.09.

Hasznos tanácsok grillezéshez

Hamarosan itt a grillszezon. Összegyűjtöttünk néhány tippek, hogy a grillezés kellemes és biztonságos élmény legyen.

BBQ tudásbázis, 2023.03.07.

Gear.svg