lángos

A lángos története több száz évre nyúlik vissza. A középkori Magyarországon a lángost karácsonykor fogyasztották, azóta pedig az év bármelyik időszakában megtalálható a magyar éttermek és utcai árusok kínálatában.

A lángos fő összetevője a liszt, amely számos ásványi anyagot és vitaminokat tartalmaz. 

A lángos készítése egyszerű. Először a tésztát összekeverjük, majd hagyjuk pihenni, hogy keljen. A tésztát azután kis tésztakorongokra osztjuk, majd azokat kinyújtjuk és forró olajban kisütjük. A sült tészta tetejére hagymát, sajtot, tejfölt, fokhagymát, kolbászt vagy más hozzávalókat tehetünk.

A lángos tökéletes ételeként szolgálhat vacsoránál, vagy akár az utcai árusoknál is megvásárolható.

A lángosnak számos változata létezik: sós lángos, melyet fokhagymás-olajjal, tejföllel és sajttal érdemes fogyasztani. Azonban létezik édes lángos is, amelyet cukorral, fahéjjal, dióval és más édességekkel tálalnak. (bár ez inkább jobban közelít a fánkhoz).

Összességében a lángos az egyik legkedveltebb magyar étel, amelyet egyszerűen lehet elkészíteni és nagyon finom ízt kölcsönöz. Az emberek különböző változatait készítik el és számos hozzávalóval feldobhatják, így a lángos mindig izgalmas és változatos marad az étkezési kultúrában.

BBQ magazin

7 BBQ magazin cikk

Mennyit és hogyan grilleznek nyáron a magyarok?

Nyáron legalább 1-2 alkalommal grillezik a magyarok. Leginkább az egyedi ízek, a jó idő és a társaság vesz rá ilyenkor a sütögetésre – mutat rá A Kert Bisztró reprezentatív felmérése. Míg a hazai grillezők harmada azt állítja, hogy sosem hibázik, addig a többiek a leggyakrabban túlsütik vagy még nyílt láng felett megégetik a gondosan előkészített húsokat és zöldségeket.

BBQ tudásbázis, 2024.05.15.

Mennyit és hogyan grilleznek nyáron a magyarok?

Nyáron legalább 1-2 alkalommal grillezik a magyarok. Leginkább az egyedi ízek, a jó idő és a társaság vesz rá ilyenkor a sütögetésre – mutat rá A Kert Bisztró reprezentatív felmérése. Míg a hazai grillezők harmada azt állítja, hogy sosem hibázik, addig a többiek a leggyakrabban túlsütik vagy még nyílt láng felett megégetik a gondosan előkészített húsokat és zöldségeket.

BBQ tudásbázis, 2024.05.15.

Füstös ízek Mesquite városából

Texas rodeó-fővárosában, Mesquite-ben 1958 óta tartanak bikalovaglást, de a település különleges kulináris élvezeteket is kínál egy több mint hatvan éve működő családi barbeque-shopban.

BBQ helyek, 2023.07.24.

10 követendő alapszabály faszenes grillezésnél

Számos szerethető dolog van a nyárban – minden bizonnyal az egyik legélvezetesebb, hogy kitörhetünk a konyha keretei közül és a teraszon vagy a kertben, de akár egy nagyobb túra alkalmával a természetben is megsüthetjük az ebédre, vacsorára szánt finomságokat.

BBQ tudásbázis, 2023.07.18.

BBQ ételek egy amerikai sörfőzőnél Budapesten

Nemrég nyitott meg a Nyugati Pályaudvar közelében Budapest legújabb BBQ étterme. A hazai kisüzemi sörpiacon már ismert Tim Helmick immár több mint tíz éve él Magyarországon. A Timco BBQ vendégeinek pedig nem csak a négy legfontosabb BBQ stílust mutatja be, hanem azt is, milyen az igazi virginiai vendéglátás.

BBQ helyek, 2023.03.09.

Hasznos tanácsok grillezéshez

Hamarosan itt a grillszezon. Összegyűjtöttünk néhány tippek, hogy a grillezés kellemes és biztonságos élmény legyen.

BBQ tudásbázis, 2023.03.07.

Gear.svg