Szendvics

A szendvics jellemzően kenyér- vagy más péksütemény alkotta burokban készítik, ízlés szerint zöldségfélékből, pl. paradicsomból és/vagy paprikából szeletelt sajtból és/vagy húsból áll, ami fűszerekkel és szószokkal, majonézzel és mustárral is megbolondítható. Lehet sós, édes, sőt akár mogyoróvajas és zselés is. A szendvics praktikus, könnyen becsomagolható, szálítható munkahelyre, iskolába, vagy akár családi kirándulásra is A szendvics ma már nem kizárólag házilag készül, egész étteremláncok szakosodnak a szendvicsek értékesítésére.

A szendvics a nevét a feltételezett feltalálójáról, a 18. századi J. Montagu grófról kaphatta, aki Sandwich grófság uraként nem szerette, ha a kártáyzást meg kellett az étkezés kedvéért szakítania. De tény, hogy az egész világ, korábban is, ismerte a szendvics vagy az ahhoz hasonló megoldásokat. Így pl. a zsidó Hillél Húsvét idején tanácsolta a szendvicshez hasonló bárányhússal és fűszerekkel töltött maceszt. A szendvics elkészítését a lapos, kovásztalan kenyér egyébként is jól szolgálja. A hamburger, batyu stb. is tulajdonképpen a szendvics egy típusa.

Érdekesség, hogy egy bostoni bíróság 2006-ban kimondta, hogy a szendvics legalább két szelet kenyeret tartalmaz, ezért a bíróság megítélése szerint a taco, burrito stb. nem szendvics.

BBQ magazin

7 BBQ magazin cikk

Mennyit és hogyan grilleznek nyáron a magyarok?

Nyáron legalább 1-2 alkalommal grillezik a magyarok. Leginkább az egyedi ízek, a jó idő és a társaság vesz rá ilyenkor a sütögetésre – mutat rá A Kert Bisztró reprezentatív felmérése. Míg a hazai grillezők harmada azt állítja, hogy sosem hibázik, addig a többiek a leggyakrabban túlsütik vagy még nyílt láng felett megégetik a gondosan előkészített húsokat és zöldségeket.

BBQ tudásbázis, 2024.05.15.

Mennyit és hogyan grilleznek nyáron a magyarok?

Nyáron legalább 1-2 alkalommal grillezik a magyarok. Leginkább az egyedi ízek, a jó idő és a társaság vesz rá ilyenkor a sütögetésre – mutat rá A Kert Bisztró reprezentatív felmérése. Míg a hazai grillezők harmada azt állítja, hogy sosem hibázik, addig a többiek a leggyakrabban túlsütik vagy még nyílt láng felett megégetik a gondosan előkészített húsokat és zöldségeket.

BBQ tudásbázis, 2024.05.15.

Füstös ízek Mesquite városából

Texas rodeó-fővárosában, Mesquite-ben 1958 óta tartanak bikalovaglást, de a település különleges kulináris élvezeteket is kínál egy több mint hatvan éve működő családi barbeque-shopban.

BBQ helyek, 2023.07.24.

10 követendő alapszabály faszenes grillezésnél

Számos szerethető dolog van a nyárban – minden bizonnyal az egyik legélvezetesebb, hogy kitörhetünk a konyha keretei közül és a teraszon vagy a kertben, de akár egy nagyobb túra alkalmával a természetben is megsüthetjük az ebédre, vacsorára szánt finomságokat.

BBQ tudásbázis, 2023.07.18.

BBQ ételek egy amerikai sörfőzőnél Budapesten

Nemrég nyitott meg a Nyugati Pályaudvar közelében Budapest legújabb BBQ étterme. A hazai kisüzemi sörpiacon már ismert Tim Helmick immár több mint tíz éve él Magyarországon. A Timco BBQ vendégeinek pedig nem csak a négy legfontosabb BBQ stílust mutatja be, hanem azt is, milyen az igazi virginiai vendéglátás.

BBQ helyek, 2023.03.09.

Hasznos tanácsok grillezéshez

Hamarosan itt a grillszezon. Összegyűjtöttünk néhány tippek, hogy a grillezés kellemes és biztonságos élmény legyen.

BBQ tudásbázis, 2023.03.07.

Gear.svg