Mennyit és hogyan grilleznek nyáron a magyarok?
BBQ tudásbázis, 2024.05.15.
Nemrég nyitott meg a Nyugati Pályaudvar közelében Budapest legújabb BBQ étterme. A hazai kisüzemi sörpiacon már ismert Tim Helmick immár több mint tíz éve él Magyarországon. A Timco BBQ vendégeinek pedig nem csak a négy legfontosabb BBQ stílust mutatja be, hanem azt is, milyen az igazi virginiai vendéglátás.
Az USA-ból hozott receptek alapján, a négy legfontosabb BBQ iskola stílusában készülnek a fogások Budapest egyik legújabb éttermében. Az amerikai tulajdonos már remekül beszél magyarul, az ételek mellé pedig saját söreit kínálja.
A Nyugati Pályaudvartól két percre, a Jókai utcában nyitott meg a Timco BBQ, amelynek a neve ismerősen csenghet azoknak, akik figyelemmel követik a hazai kisüzemi sörpiacot. A Timco ugyanis egy gerilla sörmárka neve is, amelyet Tim Helmick alapított. Gerilla márkaként a Timconak nincs saját sörfőzdéje, hanem a receptfejlesztésre és a vendéglátásra helyezik a hangsúlyt.
A kisüzemi, vagy craft sör és a BBQ az USA-ban kéz a kézben jár, a tengerentúlon számtalan sörfőzde működtet olyan éttermet, ahol a saját főzetek mellé izgalmas, lassan sült, szaftos húsételeket kínálnak.
A barbecuefajták közül Magyarországon a Texas BBQ stílus a legismertebb: a testes, pikáns, közben pedig édes és füstös. Az ilyen fogásokon kívül a Timco BBQ-ban a vendégek fűszeres, barna cukros, paradicsomos alapú pácban érlelt „Kansas City style” BBQ ételeket, savanykás, ecetes, könnyedebb „Carolina” fogásokat és mustáros-almaecetes-paradicsomos pácolású „Memphis style” barbecue-t is kóstolhatnak.
A BBQ lelke, a rub, vagyis a szárazpác, amely a Jókai utcában minden esetben saját recept alapján készül, ez utóbbi pedig valamennyi ott kapható ételre igaz. Így készül helyben az ugyancsak amerikai stílusú kukoricás kenyér, a chipotle szósz, a coleslaw, a brownie és az almás pite is.
„Az a célunk, hogy aki betér hozzánk, kicsit úgy érezze, egy igazi amerikai vendéglőben jár” – mondja Tim Helmick. Ezt pedig nem külsőségekkel, hanem rendkívül barátságos hozzáállással, jókedvvel és lazasággal érik el. No és persze olyan fogásokkal, mint a hétvégi brunchokon kínált ham and eggs, amely saját sörben pácolt BBQ tarjával készül, de említhetnénk a sörkorcsolyának páratlan rántott mac and cheese-t, vagy a füstölt húsgolyókat is! Ha pedig valaki vegetáriánus ételt választana, abból is van olyan, amelyet a smokerben készítenek!
A Timco BBQ pultjának középpontjában a sörcsaprendszer helyezkedik el, jelezve, hogy itt épp olyan fontos a jó sör, mint a finom falatok. A nyolcféle csapolt kisüzemi sör túlnyomó része saját. Van itt ír vörös, belga típusú könnyed, fűszeres búzasör, harsány dupla IPA, sőt pink guavával és hibiszkusszal fűszerezett cseh láger is. De a hagyományos sörök hívei is könnyen találnak maguknak kedvencet, illetve vendégsörök is gyakran megfordulnak a Timco BBQ-ban, széles a bourbon kínálat, de vannak koktélok, és remek magyar borok is.
Az étterem hatalmas karzattal és galériával rendelkezik, ahol a jövőben kiállítások is helyet kapnak, a felső rész pedig nagyszerűen használható szeparénak is, hamarosan pedig elindulnak az élőzenés estek, természetesen kizárólag blues és country dalokkal!
Az étterem hétköznap déltől, hétvégén 10 órától 22 óráig várja a vendégeket.
dr. Kovács T. Lóránt
További BBQ magazin cikkek
Mennyit és hogyan grilleznek nyáron a magyarok?
BBQ tudásbázis, 2024.05.15.
Mennyit és hogyan grilleznek nyáron a magyarok?
BBQ tudásbázis, 2024.05.15.
Füstös ízek Mesquite városából
BBQ helyek, 2023.07.24.
Mit tegyünk, hogy nyáron se romoljanak meg az ételek
BBQ tudásbázis, 2023.07.20.
10 követendő alapszabály faszenes grillezésnél
BBQ tudásbázis, 2023.07.18.
Hasznos tanácsok grillezéshez
BBQ tudásbázis, 2023.03.07.
10 követendő alapszabály faszenes grillezésnél
2023.07.18.