10 követendő alapszabály faszenes grillezésnél

-
BBQ tudásbázis, 2023.07.18.

10 követendő alapszabály faszenes grillezésnél

Számos szerethető dolog van a nyárban – minden bizonnyal az egyik legélvezetesebb, hogy kitörhetünk a konyha keretei közül és a teraszon vagy a kertben, de akár egy nagyobb túra alkalmával a természetben is megsüthetjük az ebédre, vacsorára szánt finomságokat.


Szepesi Gábor, a The Club Avalon corporate chefje adott néhány remek tippet azok számára, akik rászánják magukat a faszenes grillezésre, mely a legbiztosabb garancia arra, hogy egy baráti vagy családi összejövetelt követően ne csak a jó hangulatra, hanem az elkészült étel minőségére is szívesen emlékezzenek vissza a szerencsés résztvevők.

faszenes grillezés

  1. Tisztaság: Figyeljünk arra, hogy mindig tiszta grill rácsra tegyük fel a húsokat vagy zöldségeket. Vagy begyújtás előtt súroljuk le (lehetőleg vegyszermentes tisztítószerekkel), vagy nagyon magas hőfokon égessük le a rácson lévő szennyeződéseket.

  2. Begyújtás: Ha tele van a grillünk az előző sütögetés után visszamaradt hamuval, mindenképpen takarítsuk ki, elsősorban a megfelelő légáramlat miatt. Ezután töltsük fel a grillünket faszénnel és ha elég hely van benne, akkor legalább két hőzónát alakítsunk ki. Ezt úgy tudjuk elérni, hogy a grillünk egyik felébe több faszenet halmozunk fel, mint a másikba: erre azért van szükség, hogy a sütésünket segítse. A begyújtást semmi esetre sem vegyszerekkel végezzük. Használjunk elektromos grill gyújtót, esetleg egy sima hőlégfúvó is megteszi, vagy grillbegyújtó kémény. Így az égett vegyszerek íze nem lesz érezhető a húsokon és zöldségeken.

  3. A megfelelő hőmérséklet: A hőzónák kialakítása nagyban megkönnyíti a munkánkat. Begyújtás után semmi másra nincs szükség, csak türelemre: hagyni kell leégni a faszenünket. Ha ez megtörtént, indulhat a grillezés: az erősebb hőzónába rakjuk fel a húsainkat. Miután egy szép sült kérget kaptunk, átrakjuk a húst a csendesebb részre, ahol a be tudjuk fejezni a sütést. Így nem égnek meg a hússzeletek, viszont megfelelően át tudnak sülni és ezzel együtt már a pihentetés is megtörténik.

  4. Alapanyagok: Nagyon fontos az alapanyagok megfelelő kiválasztása, grillezéshez csakis friss és jó minőségű alapanyagokat használjunk.

  5. Pácolás/nem pácolás: Vannak, akik azt vallják, hogy már napokkal a grillezés előtt be kell pácolni a húsokat, mások szerint ez tilos. Ebben a kérdésben én az arany középutat választom: vannak olyan húsok, melyeknek jót tesz a pácolás (sertéstarja, csirkeszárny stb.), és vannak olyanok, melyeket én nem pácolok soha (steak). Egy alapszabály biztosan van, a steak húsokat soha ne kenjük be mustárral!

  6. Pihentetés: Minden húst érdemes pihentetni sütés után, hiszen sütés közben a húsok rostjai befeszülnek, ezért érezhetjük azt tapintásra is, hogy kemények. Ha van lehetőségünk, alakítsunk ki a grillünkön egy olyan zónát, ahol nincs parázs a rácsunk alatt, és húzzuk oda a pihentetni kívánt húsokat. Ha erre nincsen lehetőség, akkor egy tányérra pakoljuk fel az elkészült ételeinket és egy alufóliát húzzunk rájuk. A pihentetés után a húsok rostjai ellazulnak, ezt tapintásra is érezni fogjuk. Ha úgy ítéljük meg, hogy elkészültünk, akkor még érdemes egyszer a legnagyobb hőzónára visszahelyezni a húsokat egy úgynevezett második „kérgezésre”. Ez oldalanként nagyon magas hőfokon 5-5 másodpercet jelent csupán.

  7. Köretek: Érdemes arra figyelni, hogy mire a húsok elkészülnek, a köretek is készek legyenek a fogyasztásra. Ha egy hideg salátát/majonézes salátát szeretnénk a húsok mellé, akkor azt jó előre készítsük el, ha pedig a köretet is a grillen szeretnénk megsütni, akkor időzítsük úgy, hogy lehetőleg egyszerre készüljenek el a húsokkal.

  8. Tálalás: Fontos, hogy ne csak feldobáljuk a tányérra az elkészült ételeket, mindig próbáljuk meg esztétikusan tálalni azokat. Ne feledjük, hogy mindig a szemünkkel „indítjuk” az evést, a látvány ugyanolyan fontos, mint maga az íz.

  9. Evés: Ha mindennel elkészültünk, lazuljunk el, élvezzük az elkészült ételeket és a jó társaságot

  10. Takarítás: Érdemes másnap, mikor már kihűlt a grillünk egy alap takarítást elvégezni rajta, így a következő alkalommal nincs szükség hosszadalmas felkészülésre.



Szepesi Gábor chef házi BBQ szósza

Hozzávalók:                     

  • 1 l paradicsomlé
  • 1 üveg (150 ml) worchester szósz
  • 0,8 l almalé
  • 0,6 l almaecet
  • 0,1 l csípős szósz
  • 0,1 l szója szósz
  • 0,5 l barna sör
  • 0,2 kg barnacukor
  • 0,2 kg paradicsom püré
  • 0,1 kg bbq fűszerkeverék
  • 1 ek fűszerpaprika


Elkészítés:

Minden alapanyagot egy megfelelő méretű fazékba mérünk, kissé hígabb ketchup állagúra főzzük. Ha szükséges utánaízesítünk. A szósznak egyszerre kell egy kicsit túl édesnek és túl savanyúnak is lenni.

Aki pedig személyesen a séfet nézné meg munka közben, ellesve ezzel néhány jól bevált taktikát, annak érdemes ellátogatnia a The Club Avalonba, mely 2023-ban megújult arculattal és gasztrokínálattal várja a vendégeket. Az étlapon a klasszikus ételek mellett, mint amilyen a Cézár saláta vagy a gulyásleves, olyan izgalmas ízekben bővelkedő fogások is megtalálhatók, mint az ázsiai húsleves, a grillezett karfiol steak, a street food szekció legkedveltebb THE CLUB burgere, vagy a BBQ sertésoldalas igazi klasszikus lecsóval.

dr. Kovács T. Lóránt

Tetszett a(z) 10 követendő alapszabály faszenes grillezésnél magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) 10 követendő alapszabály faszenes grillezésnél magazin cikk? Írd meg véleményed!

További BBQ magazin cikkek

Mennyit és hogyan grilleznek nyáron a magyarok?

Nyáron legalább 1-2 alkalommal grillezik a magyarok. Leginkább az egyedi ízek, a jó idő és a társaság vesz rá ilyenkor a sütögetésre – mutat rá A Kert Bisztró reprezentatív felmérése. Míg a hazai grillezők harmada azt állítja, hogy sosem hibázik, addig a többiek a leggyakrabban túlsütik vagy még nyílt láng felett megégetik a gondosan előkészített húsokat és zöldségeket.

BBQ tudásbázis, 2024.05.15.

Mennyit és hogyan grilleznek nyáron a magyarok?

Nyáron legalább 1-2 alkalommal grillezik a magyarok. Leginkább az egyedi ízek, a jó idő és a társaság vesz rá ilyenkor a sütögetésre – mutat rá A Kert Bisztró reprezentatív felmérése. Míg a hazai grillezők harmada azt állítja, hogy sosem hibázik, addig a többiek a leggyakrabban túlsütik vagy még nyílt láng felett megégetik a gondosan előkészített húsokat és zöldségeket.

BBQ tudásbázis, 2024.05.15.

Füstös ízek Mesquite városából

Texas rodeó-fővárosában, Mesquite-ben 1958 óta tartanak bikalovaglást, de a település különleges kulináris élvezeteket is kínál egy több mint hatvan éve működő családi barbeque-shopban.

BBQ helyek, 2023.07.24.

BBQ ételek egy amerikai sörfőzőnél Budapesten

Nemrég nyitott meg a Nyugati Pályaudvar közelében Budapest legújabb BBQ étterme. A hazai kisüzemi sörpiacon már ismert Tim Helmick immár több mint tíz éve él Magyarországon. A Timco BBQ vendégeinek pedig nem csak a négy legfontosabb BBQ stílust mutatja be, hanem azt is, milyen az igazi virginiai vendéglátás.

BBQ helyek, 2023.03.09.

Hasznos tanácsok grillezéshez

Hamarosan itt a grillszezon. Összegyűjtöttünk néhány tippek, hogy a grillezés kellemes és biztonságos élmény legyen.

BBQ tudásbázis, 2023.03.07.

"narrow"
Gear.svg