Mennyit és hogyan grilleznek nyáron a magyarok?
BBQ tudásbázis, 2024.05.15.
Hamarosan itt a grillszezon. Összegyűjtöttünk néhány tippek, hogy a grillezés kellemes és biztonságos élmény legyen.
Grillezésnél fontos, hogy biztonságosan és hatékonyan használd a grillsütőt. Íme néhány tipp, amelyek segíthetnek:
Az első és legfontosabb lépés a tökéletes alapanyag kiválasztása, itt legyen szó kezdő vagy akár profi grillmesterről. Kezdő szinten érdemes a könnyebb, olcsóbb, egyszerűbb húsokat, zöldségeket, vegetáriánus fogásokat választani mint pl: kolbászok ezer féle változata ízlés szerint, cukkini, gomba, répa, hagyma vagy a nagy klasszikus jó minőségű grillezhető sajt. Tudásunk és rutinunk fejlődését követően emelhetjük a tétet alap húsok felhasználásával pl: csirkemell, csirkecomb, tarja szelet, saslik. Szárnyasokat, és a házi, vagy akár mangalica sertést, érdemes előző este egy 3%-os sóoldatba eltenni, ez azt jelenti, hogy 970 gramm vízhez 30 gramm sót adunk (ha lehet finomítatlan erdélyi vagy tengeri só legyen). Felejtsük el az előre becsomagolt és pácolt húsokat. Sóoldattal, és pár alap fűszerrel mi is igazi íz bombát készíthetünk, de ha maradunk a só bors duónál se baj, néha a legegyszerűbb dolgok a legfinomabbak.
A kezdő szinten túl is vagyunk, lépjünk a profi szint felé két lépést. Alapanyag és fűszerezés felhasználásában szinte teljesen ugyan az mint az alapok, csak itt már bátrabban forgathatunk a rácson akár egészben hagyott csirkemellet, vastagabb szelet mangalica tarját, vagy akár már bátran dobjunk a grillzöldség mellé pár szeletet steaket is.
Itt már szinte csak a képzelet szabhat határt, hogy mit és hogyan szeretnénk megsütni sorolhatnám A-tól Z-ig.
Ha grillezés akkor általában a faszén, vagy a briquette a legelterjedtebb formája a tüzelésnek. FONTOS, faszenet is csak és kizárólag megbízhatót, minőségit, adalékanyag mentest vásároljunk.
Beszéljünk egy kicsit a tüzelés technikájáról. Alapvetően két részre lehet osztani, direkt és indirekt módszer:
Álló BBQ sütőkben a tűzhely felé vizes edényt teszünk. Mozdony smokernél pedig magával a tüzeléssel és a meleg áramlattal kell tökéletesen játszani. Fontos, hogy ezek mind zárható sütők legyenek.
Ezzel a módszerrel már bátran készíthetünk amúgy egész kiterített csirkét, pecsenye kacsát, bbq oldalast, tépett húst, bárány combot.
A kedvenc módszerem mostanában ezzel a technológiával a reverse sear steak sütés, amikor is először csak melegítjük, kicsit füstöljük a húst az indirekt zónában kb 35-42C°-ig, majd pihentetés után mehet a direkt zónába készre pirítani. Ez egy atombiztos steak sütési technológia, ha van otthon egy maghőmérőnk szinte elronthatatlan, és az első lépést akár 1-2 órával a készre sütés előtt is megcsinálhatjuk, ha tudjuk megfelelően pihentetni a húsunkat. (alufólia alatt kg 30C°-os hőmérsékleten).
Köszönjük az alap információkat a Grillakadémiának!
dr. Kovács T. Lóránt
További BBQ magazin cikkek
Mennyit és hogyan grilleznek nyáron a magyarok?
BBQ tudásbázis, 2024.05.15.
Mennyit és hogyan grilleznek nyáron a magyarok?
BBQ tudásbázis, 2024.05.15.
Füstös ízek Mesquite városából
BBQ helyek, 2023.07.24.
Mit tegyünk, hogy nyáron se romoljanak meg az ételek
BBQ tudásbázis, 2023.07.20.
10 követendő alapszabály faszenes grillezésnél
BBQ tudásbázis, 2023.07.18.
BBQ ételek egy amerikai sörfőzőnél Budapesten
BBQ helyek, 2023.03.09.
10 követendő alapszabály faszenes grillezésnél
2023.07.18.