Mennyit és hogyan grilleznek nyáron a magyarok?

-
BBQ tudásbázis, 2024.05.15.

Mennyit és hogyan grilleznek nyáron a magyarok?

Nyáron legalább 1-2 alkalommal grillezik a magyarok. Leginkább az egyedi ízek, a jó idő és a társaság vesz rá ilyenkor a sütögetésre – mutat rá A Kert Bisztró reprezentatív felmérése. Míg a hazai grillezők harmada azt állítja, hogy sosem hibázik, addig a többiek a leggyakrabban túlsütik vagy még nyílt láng felett megégetik a gondosan előkészített húsokat és zöldségeket.


„A különlegesebb, faszénen sült fogások közül leginkább a 16 órán kemencében füstölt BBQ marhaszegyet, a pulled pork szendvicset, a joghurtban pácolt tandori csirkét, a grillezett fokhagymás fűszervaja portobello gombát és az egészben grillezett tengeri halat kóstolnák meg a magyar vendégek a felmérés eredményei szerint” – emelte ki Antalffy Judit. A Kert Bisztró tulajdonosa. A zuglói étterem a grillterasza megnyitása alkalmából mérte fel a magyar emberek sütögetéssel kapcsolatos szokásait.  

A kutatásban résztvevők önbevallása alapján a leggyakoribb hiba, amit grillezés közben elkövetnek az, hogy túlsütik az ételt vagy nyílt láng felett megégetik azt. Emellett sokan nem várják meg, hogy megfelelően felforrósodjon a grill, amitől kiszárad a fogás vagy nem sütik meg eléggé az ételeket, és ezért a végeredmény nyers marad. Mindeközben a válaszadók harmada (34%) saját bevallása szerint a grillezés nagymestere, aki semmilyen hibát nem követ el. Sőt, a budapestiek közül tízből négyen (42%) vannak erről a képességükről meggyőződve. 

A megkérdezettek háromnegyede (76%, azok közül, akik szoktak sütögetni) étellel és itallal együtt legalább 3.000 – 5.000 forintot elkölt fejenként egy grillezésre. Országszerte a grillező lakosok közel ötöde (18%), míg a fővárosiak negyede 5.000-10.000 forintot sem sajnál, amikor sütögetésről van szó.

Azokat, akik sütögetni szoktak leginkább az ételek ízvilága, a jó idő, a társaság és a tűz hangulata csábítja a grillezésre. Ilyenkor elsősorban csirkehúst (70%) és a sertéshúst (52%) sütögetnek, de krumplit, paprikát, patisszont és cukkinit (28%) is előbb tesznek fel a rácsra, mint egy kiadós marhahúst (22%). A köretek közül a sült krumpli és a stakeburgonya (50%) messze a legnépszerűbb és a legyakoribb, ezt követik a grillezett zöldségek (43%), a friss saláta (43%), a kenyerek (30%) és a joghurtos mártások (24%). Grillezéskor az üdítőitaloké (42%) és a limonádéké (41%) a főszerep, különösen a nők körében (47% és 49%). Az alkoholos italok közül a sör (36%) áll a legelőkelőbb helyen, elsősorban a férfiaknak (51%) köszönhetően, míg a röviditalokra (13%), a koktélokra (11%) és a különféle borokra (9%) ritkábban vágyik egy kiadós sütögetésnél a társaság.

A kutatásban megkérdezett, 16 és 59 év közötti válaszadóknak országszerte közel háromnegyede (72%) legalább 1-2 alkalommal grillezik a nyáron, tízből négyen (41%) minimum havonta, míg minden tizedik (13%) hetente sütöget. Amíg a 20 év alatti fiatalok negyede (26%) minden héten hódol ennek az élvezetnek, addig az ötven felettiek több mint harmada (39%) egyáltalán nem szokott grillezni.

 

A felmérésről:

A felmérés A Kert bisztró megbízásából 2024. május 1-5 között készült, 1023 fős mintán. A fent bemutatott eredmények országosan reprezentatívak a 16-59 éves, okostelefonnal rendelkező lakosságra kor, nem, iskolai végzettség, lakóhely településtípusa és régiója szerint.

dr. Kovács T. Lóránt

Tetszett a(z) Mennyit és hogyan grilleznek nyáron a magyarok? magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Mennyit és hogyan grilleznek nyáron a magyarok? magazin cikk? Írd meg véleményed!

További BBQ magazin cikkek

Mennyit és hogyan grilleznek nyáron a magyarok?

Nyáron legalább 1-2 alkalommal grillezik a magyarok. Leginkább az egyedi ízek, a jó idő és a társaság vesz rá ilyenkor a sütögetésre – mutat rá A Kert Bisztró reprezentatív felmérése. Míg a hazai grillezők harmada azt állítja, hogy sosem hibázik, addig a többiek a leggyakrabban túlsütik vagy még nyílt láng felett megégetik a gondosan előkészített húsokat és zöldségeket.

BBQ tudásbázis, 2024.05.15.

Füstös ízek Mesquite városából

Texas rodeó-fővárosában, Mesquite-ben 1958 óta tartanak bikalovaglást, de a település különleges kulináris élvezeteket is kínál egy több mint hatvan éve működő családi barbeque-shopban.

BBQ helyek, 2023.07.24.

10 követendő alapszabály faszenes grillezésnél

Számos szerethető dolog van a nyárban – minden bizonnyal az egyik legélvezetesebb, hogy kitörhetünk a konyha keretei közül és a teraszon vagy a kertben, de akár egy nagyobb túra alkalmával a természetben is megsüthetjük az ebédre, vacsorára szánt finomságokat.

BBQ tudásbázis, 2023.07.18.

BBQ ételek egy amerikai sörfőzőnél Budapesten

Nemrég nyitott meg a Nyugati Pályaudvar közelében Budapest legújabb BBQ étterme. A hazai kisüzemi sörpiacon már ismert Tim Helmick immár több mint tíz éve él Magyarországon. A Timco BBQ vendégeinek pedig nem csak a négy legfontosabb BBQ stílust mutatja be, hanem azt is, milyen az igazi virginiai vendéglátás.

BBQ helyek, 2023.03.09.

Hasznos tanácsok grillezéshez

Hamarosan itt a grillszezon. Összegyűjtöttünk néhány tippek, hogy a grillezés kellemes és biztonságos élmény legyen.

BBQ tudásbázis, 2023.03.07.

"narrow"
Gear.svg