Mit tegyünk, hogy nyáron se romoljanak meg az ételek

-
BBQ tudásbázis, 2023.07.20.

Mit tegyünk, hogy nyáron se romoljanak meg az ételek

A szabadban sütögetni igazi kikapcsolódás, ilyenkor sem szabad viszont megfeledkeznünk az élelmiszerbiztonsági szempontokról, ha szeretnénk elkerülni néhány kellemetlen következményt.


Amikor grillezéskor a nyári hőségben nyers húsokkal dolgozunk, ideális körülményeket teremtünk a baktériumok elszaporodásának. Még ha a húsokat gyorsan és megfelelően meg is sütjük, az asztalon túl sokáig kint hagyva a tálaláskor még gusztusos ételek könnyen kiszáradnak és összeesnek, így a grillezés hangulata és ízélményei gyorsan feledésbe merülnek, és az utolsó adagok sok esetben hulladékként végzik. Most összegyűjtöttük, mire érdemes odafigyelnünk, ha ételeinket szeretnénk biztonságosan elkészíteni, és akár napokig is megőrizni az eredeti ízeket.

Grill ételbiztonság

Már az előkészületeknél figyeljünk oda

Természetesen minden kerti parti az alapanyagok beszerzésénél indul. Már ekkor érdemes külön figyelmet fordítanunk a húsokra és gyorsan romló termékekre: ezeket csak a bevásárlás végén helyezzük a kosárba, hogy minél kevesebb időt töltsenek a hűtőn kívül. Ügyeljünk arra, hogy a húsok megfelelően be legyenek csomagolva, és véletlenül se csöpögjenek rá más termékekre, vagy egymásra. Nagy hőségben, illetve, ha a bolttól hazáig hosszú az út vagy több megállót kell beiktatnunk, készüljünk hűtőtáskával és jégakkuval.

 

Egyből a hűtőbe

A romlandó termékeket minél hamarabb újra hűtőbe kell helyezni – ha a kinti hőmérséklet 32 fok felett van, ezt 1 órán belül tegyük meg. Az 1-2 napon belül fel nem használt húsokat fagyasszuk le, vagy helyezzük speciális fiókba.

 

Biztonságos kiolvasztás

Ha a fagyasztóból vesszük ki a húsokat, azokat grillezés előtt teljesen olvasszuk ki, így egyenletesebben sülnek majd meg. Hűtőnkben lassan, de biztonságosan olvaszthatjuk ki az élelmiszereket, de ha sietnünk kell, a lezárt csomagokat vízbe is rakhatjuk. Ha a sütögetés előtt nincs időnk az egyenletes kiolvasztásra, a mikrót is segítségül hívhatjuk – de ezzel a lehetőséggel csak akkor éljünk, ha a húsokat utána azonnal a grillre rakjuk.

Pácolás

A különféle grillpácok kiválóan gazdagítják a húsok ízét, miközben meg is puhítják azokat. A legtöbb recept a hús és a baromfi pácolásához 6 és 24 óra közötti időtartamot javasol. Nyugodtan tarthatjuk az ételt ennél tovább is a pácban, de két nap után előfordulhat, hogy a pác elkezdi lebontani a hús rostjait, így az pépessé válik. A húst és a baromfit mindig a hűtőszekrényben pácoljuk, ne szabad levegőn, hiszen ennyi idő alatt megromlanak a grillezni szánt alapanyagok. Ha sütögetés közben szeretnénk a húsok vagy grill sajtok kenegetésére használni a maradék pácot, előzetesen forraljuk fel, hogy ezzel elpusztítsuk a húsból kioldódott baktériumokat.

Grillezés közben

A nyers húsokat, halakat, és a tejtermékeket egészen a grillezésig tartsuk a hűtőben – bőven ráérünk ezeket elővenni akkor, amikor már minden készen áll. 

Sütögetés közben használjunk mindig tiszta edényeket és tálalóeszközöket. Az elkészült húsokat például ne helyezzük ugyanarra a tálcára, amiről a nyers élelmiszereket levettük, és ne ugyanazt a grillfogót használjuk a nyers és sült húsok mozgatására, hiszen így a még nyers élelmiszerben lévő káros baktériumokat rákenjük a már biztonságosan megsütött falatokra.

Ne tévesszen meg a külső

Azért, hogy a húsokban lévő káros baktériumok biztosan elpusztuljanak, figyeljünk oda arra, hogy alaposan átsüssük azokat – főleg, ha baromfiról van szó. Megtévesztő lehet, hogy a grillen a húsok hamar megbarnulnak, ezért inkább lassabban, de alaposabban grillezzünk. Soha ne tegyük vissza újra a grillre a már egyszer kisült húst, ha nem sült át kellően – mindig egy körben grillezzük készre az ételeket.

Így tároljuk az ételeket a grillezés után

Ha már elkészültek az ételek, és a vacsora a végéhez közelít, a beszélgetésbe belefeledkezve se hagyjuk az asztalon a tálakat – egy nyári estén minden romlandó fogást 1 órán belül tegyünk a hűtőbe. Ez persze nem azt jelenti, hogy a frissen elkészült, forró grillételeket azonnal a hűtőbe kell raknunk: ez egyrészt a készüléknek sem tesz jót, hiszen extra energiával kell visszahűtenie a belső teret. Márpedig a hűtő hőmérsékletingadozása az ételek minőségének egyik legnagyobb ellensége. A melegen dobozolás ráadásul a grillételek zamatát is egyből elveszi tőlünk, hiszen egy fedő alatt lecsapódó pára nedvessé, és így ráadásul romlandóbbá tegye az ételeinket.

Ha tehát szeretnénk a maradékokat jó ízűen elfogyasztani 1-2 nap után is, hagyjuk legalább 30 percig kihűlni az ételeket, majd azokat légmentesen lezárt dobozokba helyezve tegyük a hűtőbe úgy, hogy a dobozok között kényelmesen járhasson a hideg levegő.

dr. Kovács T. Lóránt

Tetszett a(z) Mit tegyünk, hogy nyáron se romoljanak meg az ételek magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Mit tegyünk, hogy nyáron se romoljanak meg az ételek magazin cikk? Írd meg véleményed!

További BBQ magazin cikkek

Mennyit és hogyan grilleznek nyáron a magyarok?

Nyáron legalább 1-2 alkalommal grillezik a magyarok. Leginkább az egyedi ízek, a jó idő és a társaság vesz rá ilyenkor a sütögetésre – mutat rá A Kert Bisztró reprezentatív felmérése. Míg a hazai grillezők harmada azt állítja, hogy sosem hibázik, addig a többiek a leggyakrabban túlsütik vagy még nyílt láng felett megégetik a gondosan előkészített húsokat és zöldségeket.

BBQ tudásbázis, 2024.05.15.

Mennyit és hogyan grilleznek nyáron a magyarok?

Nyáron legalább 1-2 alkalommal grillezik a magyarok. Leginkább az egyedi ízek, a jó idő és a társaság vesz rá ilyenkor a sütögetésre – mutat rá A Kert Bisztró reprezentatív felmérése. Míg a hazai grillezők harmada azt állítja, hogy sosem hibázik, addig a többiek a leggyakrabban túlsütik vagy még nyílt láng felett megégetik a gondosan előkészített húsokat és zöldségeket.

BBQ tudásbázis, 2024.05.15.

Füstös ízek Mesquite városából

Texas rodeó-fővárosában, Mesquite-ben 1958 óta tartanak bikalovaglást, de a település különleges kulináris élvezeteket is kínál egy több mint hatvan éve működő családi barbeque-shopban.

BBQ helyek, 2023.07.24.

10 követendő alapszabály faszenes grillezésnél

Számos szerethető dolog van a nyárban – minden bizonnyal az egyik legélvezetesebb, hogy kitörhetünk a konyha keretei közül és a teraszon vagy a kertben, de akár egy nagyobb túra alkalmával a természetben is megsüthetjük az ebédre, vacsorára szánt finomságokat.

BBQ tudásbázis, 2023.07.18.

BBQ ételek egy amerikai sörfőzőnél Budapesten

Nemrég nyitott meg a Nyugati Pályaudvar közelében Budapest legújabb BBQ étterme. A hazai kisüzemi sörpiacon már ismert Tim Helmick immár több mint tíz éve él Magyarországon. A Timco BBQ vendégeinek pedig nem csak a négy legfontosabb BBQ stílust mutatja be, hanem azt is, milyen az igazi virginiai vendéglátás.

BBQ helyek, 2023.03.09.

Hasznos tanácsok grillezéshez

Hamarosan itt a grillszezon. Összegyűjtöttünk néhány tippek, hogy a grillezés kellemes és biztonságos élmény legyen.

BBQ tudásbázis, 2023.03.07.

"narrow"
Gear.svg