2020.02.13.

A Trattoria Pomo d’Oro az olaszországi Buon Ricordo Étteremszövetség tagja lett

Miután 2018-ban a Trattoria Pomo d’Oro bekerült a világ legjobb - pizzát is készítő - olasz éttermei közé, és Gianni Annoni és Rosario Simeoli konyhafőnök Rómában átvehette az ezért járó díjat. 2019 év végén újabb szakmai mérföldkőhöz érkezett az olasz gasztronómia egyik legfontosabb magyarországi képviselője: a Trattoria Pomo d’Oro az első olyan magyar étterem lett, amely bekerült az olaszországi Buon Ricordo Étteremszövetség tagjai közé.


A Buon Ricordo név minden olasz konyhaművészet iránt érdeklődő számára ismerősen cseng, és a szövetség tagjainak készült és őket jelképező egyedi, kézzel festett, színes tányérokkal számtalan alkalommal találkozhatunk olaszországi éttermek és háztartások falain. A szövetség tagjai ezekben a különleges tányérokban szolgálják fel a hely Buon Ricordo fogását, egy specialitást, ami tökéletesen képviseli a helyi hagyományokat és alapanyagokat, és amely egész évben megtalálható a menüben. A speciális kerámia tányérok emléktárgyak, melyet ajándékba kapnak azok a vendégek, akik ezeket a fogásokat választják. A kézműves kerámiáiról híres Vietri Sul Mare településen, a Ceramica Artistica Solimene kerámia műhelyben készült tányérok így egy kiváló étel örömteli élményére, és a meglátogatott étterem vendégszeretetére emlékeztetnek.

A Buon Ricordo Étteremszövetséget 1964-ben alapították Dino Villani olasz művészetkritikus, kulturális- és kommunikációs szakember ötlete alapján, az olasz gasztronómiai hagyományok és kultúra megőrzése érdekében. Minőségi éttermek egy csoportját társították azzal a céllal, hogy a régiók autentikus ízei ne vesszenek el a nemzetközi kínálatban. A Buon Ricordo közel ötven éve biztosít útmutatót a legjobb olasz regionális fogásokhoz és az olasz vendégszeretethez. A tagok elkötelezték magukat a tipikus helyi ételek felszolgálása mellett, számukra a hagyományos ételek és a helyi alapanyagok használata nem röpke divat, hanem tartós elkötelezettség. 

2020-ban kilenc új étterem csatlakozott a szövetséghez, így már 103 hely tartozik a hálózatba. Ebből csak tíz étterem található külföldön: egy osztrák, három francia, egy luxemburgi, egy német és három japán étterem mellett most első magyarországi helyként került be a Trattoria Pomo d’Oro a szövetségbe. Az éttermeket a szövetség 2020-as kiadványa mutatja be, amely ingyenesen elérhető a társult éttermekben, és a weboldalról is letölthető. 

A Trattoria Pomo d’Oro Buon Ricordo menüje:

Előétel
Bivalytejes mozzarellával gratinírozott libamáj pirított kaláccsal, lilahagyma lekvárral

Második fogás
Rukkolás scialatielli tészta fokhagymás garnélarákkal, paradicsomforgáccsal hintve

Főétel
Branzino - tengerisüllő-filé pancetta szalonnás feketekagyló-raguval töltve, sáfránymártásban

Desszert
Gratinírozott zabaionekrém friss trópusi és erdei gyümölcsökkel, maracujasorbettel

Küri Attila

BBQ hírek