2019.11.19.

Új olasz séf és új á la carte étlap a Na’ Pasta Bistroban

Fabrizio Caldarazzoval, az Amalfi partról származó séffel bővült a Na’ Pasta Bar & Bistro csapata.


A Na’ Pasta Bar & Bistro új séfje az olasz konyha mestere

Fabrizio Caldarazzo torinói születésű, Dél-Olaszországban, az Amalfi part környékéről való, azonban Olaszország sok régiójában dolgozott és megtanulta a különbségeket az országát körülvevő Alpok és a tengerpart közötti hagyományok és ízek között. Fabrizio szerint egy szakácsot a főztje alapján el lehet helyezni az olasz csizmán, mert az ízek, az ételek elkészítése, a fűszerezés és a tálalás mind-mind árulkodik egy szakács származásáról. Fabrizio már gyermekként inspirálódott az őt körülvevő családban; nagyapja, keresztapja, nagybátyja és unokatestvérei is a séf szakmát választották, így már korán betekintést nyert a konyha és az éttermek világába és viszonylag fiatalon kialakult benne a főzés iránti szeretet. 12 éves korában Salerno tartomány egy kis városában lehetősége nyílt, hogy egy hagyományos helyi étteremben kezdjen el dolgozni. Ott kezdte megismerni a konyhai munkát, keze alá dogozott az étterem séfjének és a nyári szünetekben megtanulta, hogyan kell igazán jó, friss házi tésztát készíteni. Beiratkozott a salernoi vendéglátó ipari főiskolára, az Istituto Professionale Alberghieroba. A főiskolai évek alatt már értékes tapasztalatokat szerzett több ötcsillagos szállodában, fine dining éttermekben dolgozhatott tanulmányai alatt is. Farbizio 24 éves korában vált először főszakáccsá egy 4 csillagos szállodában, Riccioneben. Több mint tíz éves olaszországi tapasztalatai után, 2006-ban úgy döntött, hogy új kalandot, kihívást keres és megvizsgálja mit tartogathat számára London kulináris színtere, ahol úgy vélte továbbfejlesztheti ismereteit, tapasztalatait.

London legjobb éttermei és a Michelin csillag

Londonban több nagyszerű, híres séf mellett volt alkalma dolgozni. Először főszakácsként a híres olasz sztár séf, Giorgio Locatelli éttermében, a Zafferano étteremben, amely több mint 20 éve a londoni fine dining olasz éttermek élvonalában van. Akkoriban számos elismerést kapott az étterem, nevezetesen a 2009-es Tatler-díj legfelső díját a „következetesen kiváló étteremért” járó díjat, valamint ez idő alatt kiérdemelte első Michelin csillagát is a hely. Fabrizio az olasz konyhán túl szeretett volna látni és érdekelték más nemzetek konyhái is, így sous chef pozícióban egy Sushino nevű divatos Chelsea étteremben folytatta tovább munkáját, amely egy japán sushi és a brazil konyha fúziós megvalósítsa volt. Itt tanulta meg a sushi készítés lényegét, valamint ez volt az első étterem, ahol elkezdett foglalkozni és kísérletezni a fúziós konyhával.

Egy ideig sous séfként dolgozott Pascal Aussignac séf, egy Michelin csillagos étteremében, amelyet maga a híres séf vezetett és irányított. Fabriziot Londonban az első főszakács pozíciójára a The Eight kérte fel, amely egy londoni zártkörű üzleti magánklub, London üzleti negyedének szívében.

Fabrizio londoni kalandozásainak utolsó fejezete az Oak étteremcsoport volt, amely az elegáns nyugat-londoni városrészben található, és ami mediterrán konyhája miatt volt híres. Itt kevesebb, mint egy év után előléptették és az étteremcsoport executive séfje lett.

Budapesten a Na’ Pasta Bar & Bistro csapatát választotta

Majdnem tíz év londoni élet és munka után úgy adódott, hogy ismét külföldre vitte a sors, mégpedig Budapestre. Hogy miért pont Budapest?

Ez az a város, amely gasztronómiailag sok érdekességet, kihívást rejt még magában történelme és egyedi, karakteres ízei, konyhája révén, valamint rengeteg lehetőség, potenciál rejlik még benne – mondja Fabrizio.

Nem csak a jó konyha, hanem a szíve is Budapestre hozta Fabriziot, aki magyar feleségével itt alapított családot. 2017-ben, amikor ideérkezett Tio Felipe néven olasz-spanyol fúziós tapas étteremet nyitott, majd egy ideig Gianni Annoni mellett a Bárkert Bisztró séfjeként dolgozott.

Gasztronómiai körutazása után az olasz „hazatért” és Budapesten egy újvonalas olasz étteremben, a Na’ Pasta Bistroban folytatja azt, amihez a legjobban ért: olaszul főz, olaszul beszél és olaszul érez. Ez az, amiről a NA’ PASTA is szól, EAT.DRINK.FEEL.ITALIAN, persze egy kicsit másképp, mint ahogy azt a nagy múltú és nevű budapesti trattoriáktól már megszokhattuk. Kicsit leporoltuk a megszokott, autentikus trattoria képet és egy új, modern, minimalista környezetbe helyeztük, annak érekében, hogy egy újvonalas, de mégis autentikus ízekre épülő, eredeti, stílusos, divatos, szerethető olasz éttermet hozzunk létre. A Na'Pasta Bisztro nemcsak a kialakított minimalista, letisztult enteriőrrel szeretne kitűnni az olasz éttermek sorából, hanem izgalmas ételeivel is.

Megújult a Na’ Pasta Bar & Bistro á la carte étlapja is

Az étterem ezen a héten mutatja be új étlapját, amelynek összeállításában már Fabrizio Caldarazzo is közreműködött. Újító elképzeléseit, nemzetközi tapasztalatát, kreativitását már az új étlapon szereplő ételekhez is hozzáadta. Fabrizio igazi zsenialitása a NA’ PASTA keretein belül tud igazán megmutatkozni, ahol Fabrizio ötvözi az autentikus, otthonról hozott dél olasz ízeket és recepteket, a több mint egy évtizednyi nemzetközi, francia, fúziós és egyéb gasztronómiai ismereteivel.

A Na’ Pasta olyan számomra, mintha hazatértem volna. Olyan a hangulat, a fogadtatás. Egy igazi olasz család, ahol úgy gondolom lehetőséget kapok arra, hogy olyan trendi olasz éttermet építsünk közösen, amely nem eggyel több lesz, hanem „az olasz” lesz a városban. – mondja Fabrizio.

dr. Kovács T. Lóránt

BBQ hírek